Fjällräven Abisko Lightweight 1

IMG_3135Olin lähdössä Repovedelle kiertämään Kaakkurin kierrosta, mutta majoitusratkaisuistani ei oikein tahtonut löytyä sopivaa. Vaihtoehtoina oli vanha, painava eikä muutenkaan mitenkään kovinkaan hyvä Jack Wolfskinin kahden hengen teltta tai pelkkä tarppi ja hyttysverkko. Viime kerrasta muistelin että alue vilisee käärmeitä, joten päätin hieman irrationaalisen käärmekammoni vuoksi hankkia uuden yhden hengen teltan torjumaan ei-toivottuja luikeroita.

Aikani harkittuani päädyin viimein Fjällrävenin Abisko Lightweight ykköseen. Muita ehdokkaitta olivat muun muassa MSR:n Hubba HP ja Expedin Vela 1. Molemmat vaihtoehdot olisivat olleet hieman Fjällräveniä kevyempiä mutta hintaa olisi ollut ainakin satanen enemmän. Abiskossa viehätti myös väri (forest green) ja ulko- ja sisäteltan pystytys yhdellä kertaa, mikä on mainio ominaisuus jos telttaa joutuu pystyttämään sateella.

Painoa teltalla on kaikkinensa 1940 grammaa. Ylimääräiset kiilat ja paikkaustarvikkeet kotiin jättämällä säästyy 130 grammaa. Mikään ultrakevyt teltta se ei siis ole, mutta alle kaksi kiloa on kuitenkin ihan siedettävä paino laadukkaalle teltalle. Pakattuna teltan mitat ovat noin 45cm x 17cm x 14cm. Mukana tulee kaksi ylimääräistä kiilaa, yksi varakaariputki, yksi holkki murtuneen kaaren korjaamiseen, pala ulko-, sisä-, ja hyttysverkkokangasta, pätkä telttanarua sekä tuubi saumojen tiivistykseen tarkoitettua tököttiä.

Materiaali on kauttaaltaan ilmavaa ja kevyttä ripstop-polyesteria. Ulkoteltta on vihreä ja sisäteltta valkoinen. Sisäteltan ovesta ja ilmastointiaukoista löytyy hyttysverkko. Teltta tuntuu laadukkaalta ja kestävältä ja työn jälki saumoissa ja muissa yksityiskohdissa on hyvä. Youtubesta löytyy videoita missä telttaa on käytetty aika kurjissakin olosuhteissa, joten luottamus teltan laatuun ja veden- ja tuulenpitävyyteen on vankka. Teltta on ns. kolmen vuodenajan (kevät, kesä, syksy) teltta. Sisäteltan saa irti ulkoteltasta mutta sisätelttaa ei voi pystyttää ilman ulkotelttaa.

IMG_3129Teltan pystytys onnistui helposti. Olin ennen reissua katsonut Youtubesta pystytysvideon ja avannut telttaa olohuoneessa sen verran että katsoin mihin kaaret tulevat. Teltta ei ole itsestäänseisovaa mallia, eli sitä ei saa pystytettyä ilman kiiloja. Ensikertalaiselta teltan pystytykseen meni kaiken kaikkiaan noin viisi minuuttia, ensi kerralla selvinnee parissa kolmessa. Kaaria on kaksi lyhyttä jotka leventävät teltan kattoa ja yksi pitkä joka pingottaa telttakankaan. Kiiloilla (12kpl) sitten saadaan teltalle haluttu leveys. Kuvagalleriasta löytyy kuva kustakin pystytyksen vaiheesta. Teltan purku oli yhtä suoraviivainen operaatio. Kiiloissa on narulenkit joten niiden vetäminen maasta on helppoa. Teltan pakkaaminen takaisin pussiinsa onnistui myös helposti kerralla eikä aiheuttanut verenpaineen nousua. Telttapussissa on kaksi poikittaista ja yksi pitkittäinen kompressiohihna.

IMG_3142Teltassa on kaksi isoa ventilaatiokanavaa ristikkäisissä päissä. Aukkojen reunassa on rautalanka jota sopivasti taivuttelemalla saa aukon pysymään auki (tai kiinni). Aukon kohdalla on ulkoteltassa vetoketjusulkuinen läppä, sisäteltassa samassa kohdassa on niinikään vetoketjusulkuinen hyttysverkko, joten aukkoa pääsee näppäilemään kätevästi myös teltan sisältä käsin.

Absidit ovat riittävät yhdelle hengelle, niiden suojaan mahtuu hyvin kengät ja rinkka. Ulkoteltan oven saa rullattua ylös ja sisäteltan telttakankaan alas jolloin hyttysverkon läpi näkee hyvin maisemat ja tuuletusta riittää. Keitinten kanssa en absidin suojissa kuitenkaan alkaisi askartelemaan, tilaa on kuitenkin melko vähän ja telttakangas mitä ilmeisimmin ei pidä tulesta yhtään.

IMG_3134Sisätiloiltaan teltta on melko ahdas. Jo vanhanmallisen puhallettavan Halti 500 makuualustan saaminen teltan sisään vaati hieman yritystä ja makuualustaa piti taittaa että se mahtui ovesta. Saattoi tietysti olla ettei pystytys ollut ihan sataprosenttisen oikea jolloin osa sisätilasta jäi käyttämättä. Teltassa mahtui kuitenkin istumaan normaalisti ja makuualustan ja seinän väliinkin jäi vielä ihan hyvin tilaa ylimääräisille vaatteille. Alkuhämmennyksestä toivuttuani teltan sisätilat olivat kuitenkin ihan riittävät ja nukuin yöni mainiosti. Aamulla herätessä ei ollut tietoakaan kosteudesta teltan sisällä.

Kaiken kaikkiaan olen hyvin tyytyväinen ostokseeni ja uskon että se palvelee minua hyvin tulevilla sooloreissuilla.

 • Plussat
  • Hinta-laatusuhde
  • Nopea pystyttää ja purkaa
  • Sulautuu maastoon
  • Riittävät absidit
  • Hyvä tuuletus
  • Kompakti
 • Miinukset
  • Paino
  • Ahtaat sisätilat

Fjällrävenin tuotesivu

Kuvat

3 vastausta artikkeliin ”Fjällräven Abisko Lightweight 1

 1. Hei! Olen itsekin katsellut tollaisen kevyen 1-hengen teltan perään ja juttusi sai kiinnostumaan tosta Fjällrävenistä (nykyinen teltta Akka Dome 2). Muutama kysymys: onko toi tarpeeksi tukeva tunturiolosuhteisiin? Näyttää aika korkealta ja kapealta ja siitä syystä ounastelen myös, että sisällä on aika ahdasta harteiden kohdalta. Mahtuuko absidiin mielestäsi kunnon kokoinen 80-100 litran rinkka? Oletko kokeillut kuinka oviaukon virittäminen esim. vaellussauvojen varaan toimii keittokatoksena?

  • Moi!

   Itselläni ei ole vielä kokemusta teltasta oikeasti kurjassa kelissä, mutta Youtubesta löytyy video (https://www.youtube.com/watch?v=ufd9sk719TU) jossa teltta näyttäisi kestävän ihan kelpo puhuria. Sisätilat ovat tosiaan aika kompaktit, mutta vajaa 180-senttinen mahtuu istumaan siellä mukavasti ja lattia on kuitenkin sen verran leveä että kropan ja takaseinän väliin jäi hyvin tilaa vaatteille yms. Speksin mukaan leveys on parhaimmillaan 93cm jalkopään ollessa 50cm. Absidi ei tosiaan ole suuren suuri, isomman rinkan kanssa korkeus voi tulla vastaan ensimmäisenä. Oma 55-litrainen suht matalaprofiilinen rinkka sopi kyllä mainiosti. En ole kokeillut keittokatosvirityksiä mutten näe syytä miksei se toimisi ainakin pienenä sateensuojana. Yläpäästään oviaukko ei tosin ole kovin leveä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *