Sadeviitat ja majoite

IMG_3706Sadeviittoja joko vihataan tai rakastetaan. Joidenkin mielestä se on paras sadeasuste, toisten mielestä taas surkein. Tuulihan näihin tarttuu herkästi ja tuulisella säällä liepeistä saa pitää kiinni (tai käyttää neppareita tai tehdä naruvirityksiä), mutta ainakin ventilaatiota elikkäs tuuletusta riittää. Pitävät tietysti erinomaisesti vettä ja tuulta. Tässä kokoluokassa selässä olevan rinkan peittäminen (ja peitettynä pitäminen) ilman ylimääräisiä kiinnityksiä voi olla hieman haasteellista. Tässä esittelen lyhyesti kolme erilaista.

Kaikki viitat ovat suunnilleen saman kokoisia eli noin 150x210cm (+-10cm). Sadeviitasta voi päällä pitämisen lisäksi tietysti rakennella erilaisia katoksia tauolle tai varusteille. Koko riittää juuri ja juuri myös pienen laavun virittelyyn. Kaikkien viittojen kulmista ja pitkien sivujen keskeltä löytyy purjerenkailla vahvistetut reiät narujen solmimiseen. Sivuilta löytyy nepparit jotka kiinnittämällä viitasta saa ponchomallisen asusteen. Pitkittäin nepparit kiinnittämällä saa aikaiseksi kapeahkon tuubin vaikka makuupussin suojaksi. Neppareilla voi myös kiinnittää useamman viitan yhteen ja saada näin isomman sadekankaan.

 Helikon

Siviilimalleista huomattavasti jämäkämpi ja laadukkaamman oloinen, mutta kahisee hieman enemmän. Maastokuvio (multicam). Vahvemman materiaalin ansiosta vaatii hieman taittelua ja ähräystä mahtuakseen nätisti takaisin pussiinsa, sullomalla ei tahdo mennä kiltisti. Painoa 498 grammaa, materiaali ripstop nylon. Vahvistetut reunat ja teipatut saumat. Pitää veden ja tuulen, kevyt päällä.

IMG_3704Mil-Tec

Ohuempi, hieman heppoisen oloinen. Viitassa lukee materiaaliksi ”100% nylon ripstop, Polyurethan coated”. Helpompi sulloa takaisin pussiinsa. Musta. Painaa 374 grammaa. Laatu ei herätä suuren suurta luottamusta enkä kyllä lähtisi tämän kanssa metsään tai ryhtyisi rakentamaan majoitteita. Nykyään kaupan olevat Mil-Tecin ponchot näyttävät painavat rapiat 600g, joten ilmeisesti materiaalia on sittemmin vahvennettu.

BW Sadeviitta

Aitoa ylijäämää jälleen kerran! Sisätiloissa kun tämän heittää ylleen se alkaa hiostaa välittömästi. Materiaali hyvin kumimaista, eli ei hengitä mutta toisaalta pitää pomminvarmasti vettä. 902 grammallaan aika raskas. Painonsa, kestävyytensä ja täydellisen hengittämättömyytensä ansiosta toimii paremmin maavaatteena tai majoitteena kuin sadeviittana, ainakin jos tarvitsee yhtään liikkua.

Mitat ja painot

Nimi Mitat Pakattuna Paino
Helikon 210×150 25cm x 12cm x 10cm 498g
Mil-tec 210×150 20cm x 14cm x 12cm 374g
Bundeswehr 200×150 ei kuljetuspussia 902g

 

Laavu

IMG_3732Sadeviitasta saa helposti ja nopeasti kyhättyä pienenpienen laavun tuulta ja sadetta vastaan. Tarvitset vain sadeviitan, narua ja muutaman telttakiilan (ja ehkä pari karabiinia). Muutaman näppärän solmun osaamisestakaan ei ole haittaa.

Viime reissullani rakensin Helikonin viitasta laavuntapaisen jossa vietin yhden yön. Viritin kahden puun väliin noin rinnan korkeudelle narun mahdollisimman kireälle. Virittelin naruun kaksi narulenkkiä prusikin solmuilla ja kytkin lenkit karabiineilla sadeviitan kulmiin (katso kuva). Kiristys, telttakiilat paikoilleen ja avot, jonkinlainen suoja elementtejä vastaan parissa minuutissa! Sadetta ei kyseisellä reissulla saatu, mutta tuulensuojana sadeviitta toimi mainiosti.

Jotkut lähteet tietävät kertoa, että laavu on rakennettava selkän tuulta päin. Oma kokemus on, että tällöin tuuli kiertää laavun ja pyörteet pitävän huolen, että laavun eteen rakennetun tulen savut tulevat naamalle laavussa istuessa. Toiset lähteet taas sanovat että tuulen pitäisi päästä leirin läpi pituussuunnassa vieden savut mennessään, mutta tällöin menetetään iso osa laavun tuulensuojaominaisuuksista. Tiedä sitten mikä olisi paras sijoittelu tuuleen nähden.

 

Kuvat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *