Brittiarmeijan Goretex-säärystimet

IMG_3640Märkä metsä, mikä ihana tekosyy jättää menemättä! Paitsi jos on Goretex-säärystimet jotka jos nyt eivät estä housujen ja kenkien kastumista niin ainakin vähentävät ja viivyttävät sitä jolloin metsästä ehtii nauttia pidempään.

Viime kesänä märän saniaisviidakon läpi taisteltuani kengät ja housut läpimärkinä tuli mieleen että tämmöiset säärystimet voisi olla melko kätevät. Säärystimen idea kun on estää vettä ja kosteutta pääsemästä kengälle tai lahkeelle. Niinpä lähes siltä istumalta tilasin Brittiarmeijan Goretex-säärystimet, halvallakin kun sai.

IMG_3623-1Kyseiset säärystimet ovat vankkaa tekoa ja rakenteeltaan yksinkertaiset. Kyseessähän on tanakalla vetoketjulla suljettava tuubi. Yläpäässä on kiristysnauha ja neppari. Nilkan kohta on kuminauhalla aavistuksen kavennettu. Alapäässä on myös neppari ja alareunassa on kiinni remmit (tai ainakin rei’ät remmeille) jotka menevät kengän alta ja estävät säärystintä vaeltamasta säärtä ylös.Omistani tosin alakerran remmit puuttuivat, mutta tilalle oli askarreltu paracordista lenksut. Ihan riittävä ratkaisu joskaan ei ehkä se pitkäikäisin. Alareunasta löytyy myös metalliset koukut jotka voi kiinnittää kengännauhoihin, mikä osaltaan edesauttaa säärystimen pysymistä paikallaan.

IMG_3646Koska materiaali on todella vahvaa ei yläosan kiristysnarujen käyttö ole ihan ongelmatonta. Narua kiristämällä ja syntyviä ryppyjä siirtelemällä saa ajan kanssa säärystimen kiristettyä. Voimaa joutuu käyttämään ja kiristysnauhan kestävyys hieman arvelutti. Muuten materiaali herättää luottamusta. Sitä ei ihan pienet risut riko, ja puhtaana arvauksena käärmeetkään tuskin pystyvät puremaan siitä läpi.

IMG_3627Testasin vedenpitävyyttä tieteellisen tarkasti seisomalla suihkussa suihkuttamassa vettä jalkaan laitetulle säärystimelle. Jalka säärystimen alla pysyi kuivana. Mitä luultavimmin vedenpitävyys pysyy hyvänä siihen asti että materiaalissa on silmällä havaittava reikä. Säärystimen vedenpitävyys ei tietysti loputtomiin riitä, koska vesi löytää tiensä myös esimerkiksi housukangasta pitkin tiensä säärystimen alle. Fiksummat ovatkin kertoneet että kun laittaa säärystimen housun lahkeen alle ei vesi johdu ainakaan housuja pitkin kenkään.

Säärystimen saatavuus kotimaassa ja ulkomailla on melko hyvä. Hinnat liikkuvat 20 euron molemmin puolin per pari. Siviiliversioihin verrattunahan nämä ovat hieman painavammat mutta toisaalta edullisemmat ja järeämmät, kuten armeijatavaran kanssa on tapana.

Mitat ja painot

NSN: 8440-99-978-9880 (Gaiter GS Standard)

Yksi säärystin painaa aika tasan 250 grammaa (ei siis sisältänyt alaremmejä). Standard-kokoiseen säärystimeen mahtuu teoreettisessa maksimissaan 52cm ympärysmittainen pohje, ja se on 44cm korkea.

 Kuvat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *