Ruotsin armeijan pakkikeitin

IMG_3194_2Tässäpä armeijaylijäämää parhaimmillaan ja tyypillisimmillään. Tämä pakkikeitin on juuri sitä itseään; painava, kömpelö, idioottivarma ja äärimmäisen kestävä!

Oma pakkini on aitoa Ruotsin armeijan ylijäämää, leimojen mukaan vuodelta 1975-76. Nettitietojen mukaan tämä pakki (ruotsiksi setin nimi on enmanskök) on kutakuinkin nykymuodossaan ollut armeijan varustuksessa 40-luvulta lähtien. Saatavuus näyttäisi tällä hetkellä olevan hyvä suomalaisissa alan verkkokaupoissa, hinta on tosin härskisti moninkertaistunut vuosien saatossa.

Pakki koostuu neljästä (tai viidestä) osasta jotka sujahtavat sisäkkäin yhdeksi paketiksi. Uloimpana on tuulisuoja/runko jonka sisään ja varaan muut osat asetellaan. Polttimena on tukevaa tekoa oleva Trangian kanssa kutakuinkin identtinen spriipoltin. Pakkikeittimen sydän on tietenkin itse pakki kansineen. Tilavuus on piripintaan 1,5 litraa, malli on Suomen armeijan pakkiin tottuneelle ehkä hieman omituinen soikio. Tukevasta sangasta ja siinä olevasta isosta koukusta pakin saa roikkumaan mistä vain.

IMG_3193_2Pakin kannessa on saranalla kiinnitetty jykevä kahva joka toimii samalla lukituksena ettei kansi irtoa pakista kovemmassakaan menossa. Lisäksi kahvassa on metallilenkit joista voi pujottaa kepin ja käyttää kantta nuotiolla pitkävartisen paistinpannun tapaan. Viides osa on mukana tullut pieni ja sympaattinen noin kolmen ja puolen desin polttoainepullo.

Materiaali on tukevaa alumiinia ja pakkikeitin kestää suurpiirteisempääkin käsittelyä mukisematta. Värimaailma sopii teemaan: tuulisuojus on musta ja pakki rauhoittava vihreä. Sisus alumiinin/metallin värinen.

Käyttö on yksinkertaista. Spriipoltin asetetaan tasaiselle (ja paloturvalliselle) alustalle, kaadetaan sisään polttoainetta (Marinol tms.) ja sytytetään. Nostetaan tuulensuojan pohjasta tukiraudat ylös, asetetaan suoja polttimen päälle ja nostetaan pakki kansineen paikoilleen. Nollakelillä litra hanakylmää vettä kiehui noin 22 minuutissa ja desilitra Marinolia paloi peräti 42 minuuttia. Palo- ja keittoajathan riippuu täysin ympäristötekijöistä joten siihen ei liikaa kannata tuijottaa. Kesäkeleillä kiehuu nopeammin ja talvella hitaammin. Hätäisen retkeilijän keitin tämä ei kuitenkaan ole. Nuotion ylle ripustettuna toimii myös loistavasti kunhan muistaa putsata noet aina käytön jälkeen pois.

Omimmillaan keitin on päiväretkillä kun mukana kuljetettavaa tavaraa on vähemmän eikä pakin paino ja koko pääse haittaamaan. Tilavuutensa ansiosta sillä keittelee vettä ja/tai retkiruuat kerralla useammallekin ihmiselle.

 • Plussat
  • Varmatoiminen
  • Kestävä
  • Helppokäyttöinen
 • Miinukset
  • Painaa tonneja (906g ilman polttoainepulloa)
  • Ei mahdu sisään ovista

Mitat ja painot

Osa Mitat & tilavuus Paino
Tuulensuoja 17 x 11,5 x 14cm 207g
Pakki 16 x 10,5 x 12,7cm (1,5L) 326g
Kansi 16,5 x 11 x 6 (0,7L) 190g
Spriipoltin halk. 9cm, kork. 5cm 183g

Kuvat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *